tiistai 20. kesäkuuta 2017

Pientä muutosta

Istutushommia olen viimeaikoina harrastanut. Ensimmäiset istutukset tein toukokuun alussa ja se oli virhe. Havut kärsi vähän pakkasöistä ja muutama kuunlilja menetti lehtensä.


Tuijien latvat ja kartiovalkokuusen uudet kasvustot menivät ruskeaksi. Kuulin "havubalsamista" kiitos Kruunu Vuokko. Sillä suihkuttelin ja nyt havut ovat jäämässä henkiin ja piristyneet huomattavasti.Tontilla oli paljon kiviä ja ne ovat läytäneet paikkansa  Tuohon kivipuroon kivien väleihin olen istuttanut mehikukkia ja tarkoitus on saada aikanaan siihen mehikukkapuro. 


Kumpareen istutukset ovat suunnilleen alkuperäisellä paikallaan, mutta perennojen paikat menivät uusiksi. Kuunliljat tulivat aivan liian aurinkoiseen paikkaan ja korvasin ne jaloangervoilla. Piha on kokonaisuudessaan aurinkoinen, vain koivu ja rakennelmat antavat varjoa.
Tässä penkissä on vain aurinkoa sietäviä perennoja ja häkkyrässä, jonka mieheni ideoi, on kärhöjä. 
Istutin osan kuunliljoista takana olevan perkolan reunoille, ne saavat varjoa sitten kun ympärille istutetut köynnökset kasvaa. 


Täytyy sanoa, että en olisi uskonut saavamme pihaa ennen juhannusta tällaiseenkin kuntoon. Keväällä lähtötilanne oli aika toivoton. Tietenkin jos olisimme käyttäneet apuvoimia, mutta halusimme tehdä itse niin paljon kun pystymme. Pystyimme ja jaksoimme ihan hyvin, vaikka olemme molemmat reilusti yli 70v    


Tuohon keskelle pihaa tulee yksi juttu, saamme sen kesän aikana. Sitten täytyy katsoa mitä muuta tämä piha tarvitsee. Koko ajan täytyy pitää mielessä hoidettavuus ja selkeys. 


Etupihalla on kaksi Terijoensalavaa jotka vaativat ehkä leikkausta.


Mieheni ideoi ja istutti samettikukkia näihin muurattuihin puiden jalkoihin..

16 kommenttia:

 1. Huikean kaunista jo nyt! Mitä vielä tuleekaan!! Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Kaikkea on kyllä suunnitelmissa ja helposti lähtee lapasesta, mutta täytyy laittaa jäitä hattuun. Hyvää juhannusviikkoa Teille sinne Kotkaan.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, en oikein miellä tätä puutarhaksi, kun on vasta aika vähän kaikkea. Piha sopii ehkä paremmin.

   Poista
 3. Puutarhanne onkin kivasti suunniteltu ja selkeä.
  Hauskat nuo muuratut seulanpääkiviympyrät salavien juurella.
  Havupuupalsami on kyllä hyvä apu elvytykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, aloitin suunnittelun polusta, ajattelin että sen varrelle voi laittaa istutuksia sitä mukaan kun innostusta ja jaksamista riittää.
   Muuraukset olivat täällä, ovat varmaan talon rakentajan muuraamia ehkä noin 30 vuoden takaa, minäkin tykkään niistä. Havupalsamin tehon näki heti muutaman päivän kuluttua.

   Poista
 4. Ihan huikea muutos ja näin lyhyessä ajassa! Upean näköistä on. Ihana idea nuo muuraukset puiden juurella ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, yllätyimme itsekin, miten nopeasti tuo nurmikko tuli noinkin vihreäksi. Keväällä kun sitä mylläsimme niin paljon ja viime syksynä se oli täysin sammmalta. Sanoinkin keväällä, että hyvä jos vuoden kuluttua se on vihreä.
   Muuraukset on aikaisemman asukkaan tekemät, mutta tykkään niistä.

   Poista
 5. Kylläpä on jo kaunista ja valmiin näköistä. Yllättävän nopeasti kaikki on lähtenyt kasvamaan ja vihertämään.
  Minulla on kuunliljaa parissa hyvinkin aurinkoisessa paikassa ja hyvin ovat pärjänneet vuosikausia. Ne on istutettu aikana, jolloin niiden lähellä oli isoja puita varjostamassa. Puut ovat lähteneet, mutta kuunliljat jääneet. Nyt ne pitäisi varmaan jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between, jotakin vielä on tulossa, mutta yritän pitää sen selkeänä. Mies tykkää väljyydestä nurmikon leikkauksessa.
   Kuunliljoille ei ole vielä juurikaan varjoa tällä pihalla.

   Poista
 6. Kaunista ☺ Tykkään tuosta kiviputouksesta.
  Mukavaa Juhannusta Sinulle ♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ma-te, mukavaa juhannuksen jatkoa Sinulle myös.

   Poista
 7. Minulla on myös mökillä kuunliljoja auringossa sekä varjoisammassa paikassa.Hyvin on mennyt molemmissa paikoissa. Anoppini on myös 78 vuotta ja tekee vielä yksin pääasiassa kaikki hommat. Käymme lomilla auttamassa. Hienoa että olette molemmat vielä terveitä ja kiinnostuneita tekemään yhdessä tämän kauniin pihan eteen. Ja tämä pitää ihmisen kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä meidän oiha on niin aurinkoinen ettei varjoa paljon ole. Kyllähän kuunliljat menee auringossakin, mutta muutin niitä näin aluksi paikkaan jossa vähän on varjoakin.
   Kyllä tässä ihan terveitä vielä ollaan ja ulkoilma ja pihatyöt ovat ne vähätkin rempat parantaneet.

   Poista
 8. aikamoinen muodonmuutos lyhyessä ajassa! kyllä huomaa, että olette taitavia puutarhureita miehesi kanssa. jään odottamaan mielenkiinnolla, mikä juttu on luvassa vielä nyt kesällä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona, ihan mukava tätä on ollut tehdä. Mies kyllä tekee aika paljon noita puutöitäkin, mutta tämä uusi juttu tulee ihan ammattimieheltä, tekee sitä sadeilmoilla kun ei ole kiirettä, mutta kuulemma kohta tulee.

   Poista